„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    KURZ – PERMAKULTURA

    Víkendový kurz Úvod do permakultury a příprava zdravé sadby

    Poslední lednový víkend jsme vyzkoušeli něco nového: kurz permakultury. Pozvali jsme si renomovanou lektorku permakultury a zahradnici Kateřinu Horáčkovou, která je zároveň koordinátorkou Akademie permakultury.

    Na programu bylo úvodní seznámení s permakulturou a ekologickým životním stylem. Druhou částí kurzu bylo pěstování zdravé sadby, protože právě teď je doba rozhodnout se, co budeme pěstovat a opatřit si osivo.

    Nejdřív jsme se dozvěděli, co je vlastně ta permakultura, zejména o permakulturní etice, která je naprostým základem a nedá se vynechat.

    Ve druhé části jsme se bavili o důležitých pojmech, jako je sukcese, sektory nebo zóny. Tato abstraktně znějící slova jsou ve skutečnosti důležitými pomůckami, když se rozhodujeme, jak uspořádáme svou zahradu nebo farmu, Pomáhají nám uvědomit si, jaké vlivy – příznivé i nepříznivé – na náš pozemek působí a jak se s nimi při navrhování svého malého ráje vyrovnat.

    Začali jsme samotným základem permakultury a to je permakulturní etika, která se skládá ze tří částí: péče o přírodu, péče o člověka a férové sdílení. Zjistili jsme, že spousta činností, které už děláme, je s těmito principy v souladu.

    Dozvěděli jsme se, jak zhruba vypadá postup permakulturního navrhování pozemku, co jsou to zóny a sektory a k čemu jsou nám užitečné.

    Odpoledne jsme věnovali klíčení semen a pěstování mladé rychlé „zeleniny“, čemuž se říká mikrogreens. Ochutnali jsme naklíčenou cizrnu a malé několikadenní rostlinky ředkvičky a alfaalfy. Klíčení a pěstování je jednoduché a nenáročné na prostor, dá se zvládnout i v bytě a přitom je to způsob, jak si i v zimě zajistit vitamíny.

    Poslední část sobotního odpoledne byla věnovaná fotkám: viděli jsme snímky z permakulturních projektů z Čech i několika zemí západní Evropy, a také prezentaci o tom, co a jak se dá vypěstovat na balkóně v paneláku.

    V neděli došlo na praktické otázky týkající se pěstování a to hlavně předpěstovávání sazenic, protože to je teď na konci zimy pro zahradníky nejaktuálnější úkol.  Připravují se takhle třeba sazenice rajčat. Ty se sice později dají i koupit, ale jsou drahé a navíc tak koupíte jen ty nejběžnější a nejobyčejnější odrůdy. Nabídka semen je širší a můžete tak vyzkoušet i jiné odrůdy, které vám možná budou chutnat víc. Zjistili jsme také, jak je důležité správné načasování a že se nevyplácí spěchat, protože pak jsou rostliny zbytečně vytáhlé a přerostlé. Všechno má svůj čas a v přírodě i na zahradě to obzvlášť platí.

    Celou dobu jsme měli k dispozici knihovničku permakulturní literatury, protože už i v češtině se na toto téma dá sehnat řada užitečných knížek.

     

     

    Poděkování patří i všem účastníkům za jejich přístup.

     

     

     

    Díky patří také Daliborovi Míchalovi, který nám přivezl zdravé veganské jídlo. Řepné ragú s červenou čočkou nebo fazolová sekaná není úplně běžné jídlo, ale sklidilo velký úspěch.

    Největší poděkování ale patří lektorce Kateřině Horáčkové za to, že si na nás tento víkend udělala čas a za to, s jakou energií nám předala kousíček ze svých ohromných znalostí a zkušeností.

    Pravé menu