„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Křesadlo 2018

    V úterý 16. dubna proběhlo udělování dobrovolnických cen Křesadlo v Ústeckém kraji, letos již po 17.! V nominacích na cenu jsme měli i své “želízko v ohni”, ale i když nominace nebyla proměněna v oceněně, porota to každým rokem má těžší a těžší, užili jsme si společný sváteční podvečer.

    A s kým? Nominovanou za rok 2018 byla paní Anna Melicharová, bývalá hlavní sestra Nemocnice Kadaň s.r.o., která činnost našich dobrovolníků podporuje již od roku 2016, kdy se nemocnice stala naší první přijímající organizací. A jak vlastně zněla naše nominace, kterou jsme chtěli porotu zaujmout?

    Psal se rok 2006 a v Kadani se začalo budovat dobrovolnické centrum pod tehdejším občanským sdružením RADKA – Rodiče a děti Kadaně. Patřila jsem mezi první dobrovolníky, kterým své dveře otevřela Nemocnice Kadaň, první přijímající organizace. Dobrovolnictví u nás tedy nemohlo být více v plenkách. Dnes se píše rok 2019, z dobrovolnice jsem se stala koordinátorkou dobrovolníků, spolupracujeme s 12 přijímajícími organizacemi a cca 80 dobrovolníky. Nicméně ale něco zůstalo stejné.
    Nemocnice Kadaň s.r.o. je stále naší přijímající organizací a činnost dobrovolníků zde podporuje stále stejný člověk. Je jím paní Anna Melicharová, hlavní sestra, která za námi stála v našich dobrovolnických začátcích a je s námi pořád. V našich společných začátcích bylo jejím největším úkolem seznámit personál nemocnici s dobrovolnictvím. Všem vysvětlit, kdo jsou dobrovolníci, proč na některá oddělení budou docházet, jaká bude náplň jejich činnosti a že rozhodně nechtějí být žádnou přítěží. A o tom, že se opravdu povedlo, svědčí téměř 13 let úžasné spolupráce. Naši dobrovolníci působí na dětském oddělení a na odd. LDN. Paní Melicharová je otevřená každému našemu nápadu. Ve spolupráci se sestřičkami z jednotlivých oddělení nám připravují skvělou atmosféru a příjemné prostředí pro každou naší dobrovolnickou návštěvu. Ať je to individuální dobrovolník, kolektiv dětí ze základní školy s vánočním vystoupením, nebo přesun pacientů z LDN do nemocniční zahrady na letní piknik v trávě. Díky společnému úsilí se nám daří realizovat i další aktivity. Jednou z nich je i canisterapie, kdy naši chlupatí, čtyřnozí přátelé přináší radost a spoustu slziček štěstí. Ale není to jen o té „organizační“ podpoře. Paní Melicharová s námi většinu těchto aktivit absolvuje v rámci svého volného času, po své pracovní době. A tak není jen člověkem v zákulisí, ale i členem „našeho týmu“.
    A proč právě nyní přicházím s tímto příběhem? Byť to není znát, paní Melicharová je stále plná elánu a o věku ženy se nemá mluvit nahlas, v tom pracovním spojení s Nemocnicí Kadaň je již mnoho let. Touto nominací jí chceme poděkovat za dosavadní spolupráci a osobně doufám, že se naše cesty příliš nerozejdou. A co si přát pro naše dobrovolnické centrum a naše dobrovolníky? Získat další skvělou kontaktní osobu, která bude „něco víc“.
    Bc. Stanislava Hamáková, DiS. – vedoucí DC RADKA

    Tímto ještě jednou děkuji paní Melicharové za naší vzájemnou spolupráci, přeji jí hodně zdraví a sil do dalších a let a těším se na pokračování spolupráce s novou hlavní sestrou, paní Hlaváčkovou.

    Pravé menu