„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Konsorcium vysílá koordinátory dobrovolníků na mezinárodní stáže

    Organizace RADKA z. s. v Kadani vytvořila spolu s dalšími členy RADY dobrovolnických center regionu Severozápad projektové konsorcium, jehož aktivity byly v roce 2019 podpořené programem Erasmus+, sekce vzdělávání dospělých. Cílem projektu je vysílat koordinátory dobrovolníků z partnerských organizací na zahraničí stáže do vybraných přijímajících organizací, kde získají nové zkušenosti a dovednosti, které budou moci použít ve své činnosti a zároveň vzájemně sdílet s dalšími spolupracovníky.

    První mobilita, která se ještě před vypuknutím pandemie Covid-19 podařila uskutečnit, zavedla tři účastnice do nizozemské organizace OLDE VECHTE, kde se konalo týdenní školení s mezinárodní účastí na téma prezentační dovednosti.

    Po delší pandemické přestávce, kdy bylo omezené cestování do zahraničí a většina organizací, vysílajících i přijímajících, byla ochromena, se další mobility podařilo zrealizovat na podzim 2021. A i tentokrát cesta směřovala do nizozemského OLDE VECHTE. Tentokrát se čtyři účastnice staly součástí týdenního mezinárodního koučovacího výcviku.

    Po několika změnách termínu se tři účastnice vydaly do slovenské Platformy dobrovolnických center a organizací, která je střešní organizací a hájí zájmy svých členů i v rámci legislativního a politického lobby. Měli jsme tak možnost setkat se zástupkyněmi střešní organizace, zástupkyní regionálního dobrovolnického centra i lokálních dobrovolnických center. Společnými tématy byla legislativa, lobby, financování dobrovolnictví, činnost dobrovolníků při mimořádných událostech (aktuální válka na Ukrajině a související příliš uprchlíků), propagace a veřejné kampaně na podporu dobrovolnictví, atd. Součástí mobility byla i účast na mezinárodní konferenci na téma „Dobrovolnictví jako vzdělávací příležitost.“ Kromě možnosti vzájemného sdílení zkušeností, získání nových podnětů a dovedností, se díky této mobilitě otevřel prosto pro další spolupráci.

    Další mobilita se právě teď koná a další se připravují. Dlouho odkládaná měsíční stáž ve finské organizaci KUOPION SETLEMENTTI PUIJOLA RY se započala před několika dny a od účastnice máme již první zprávy a dojmy. Jak sama řekla před svým odjezdem, asi to tak mělo být. Z původního plánu přiučit se něco nového je nyní akutní potřeba, neboť společným tématem je práce dobrovolníků a činnost NNO v souvislosti s migrační problematikou.

    Projekt se nám pomalu a jistě blíží ke svému konci. Díky možnosti prodloužení jeho realizace v souvislosti s pandemií věříme, že se nám podaří zrealizovat i poslední mobilitu do Rakouska, kde společným tématem bude komunitní dobrovolnictví a sousedská výpomoc.

    Díky realizaci projektu, vstřícnosti přijímajících organizací v zahraničí, otevřenosti a spolupráci v rámci konsorcia, se nám otevřeli nové možnosti, získali jsme nové zkušenosti a dovednosti, svou práci posunuli zase o kousek výš. Realizovat mezinárodní projekt s tolika partnery a cíli je vždy velká výzva, ale i přes všechny zádrhely, to byl neocenitelný a nepopsatelný přínos osobní i profesní.

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu