„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Podzimní prázdniny v Radce

    Tak jako každé prázdniny, i ty letošní podzimní, jsme strávili s Vašimi dětmi. V pondělí 29.10. jsme se vydali do výrobního závodu Thun v Klášterci n/O. a v úterý 30.10. jsme uspořádali výlet pro celé rodiny do aquaparku v Marienbergu.

    V pondělí ráno jsme s dětmi vyrazili na autobus do Klášterce nad Ohří. Bylo to jen pár zastávek, autobus nás dovezl až před místní porcelánku a na pěší výlet nám ani trochu nepřálo počasí. Na vrátnici děti dostaly visačky “návštěva” a mohla začít naše exkurze. Nejdříve jsme se dozvěděli něco o historii místního závodu – Víte, že je druhým nejstarším v ČR? Založil jej hrabě František Josef Thun již v r. 1794. A poté už jsme se nestačili divit. Naše první kroky vedly k několika výrobním linkám, které vyrábí porcelán litím či točením. Během pár minut a s přispěním několika šikovných rukou před našima očima vznikaly čajové konvice, hrnky různých tvarů, zapékací mísy, atd. Po prvním výpalu se pak na všechny výrobky dá glazura, bílá i slonovinová, a opět hurá do pece. Proto také místní pece běží nepřetržitě. Některé výrobky pak zůstávají pouze bílé. Ale jiné mají zdobit prezidentský stůl či putují až do dalekých zemí. Ty se pak zdobí proužky různých barev, květinami, dětskými motivy, ale i znaky států a státníků. Některé jsou dokonce zdobené přímo šikovnými rukami místních malířek. No a pak zase do pece. Kontrola, balení a přeprava do podnikové prodejny, přímo k zákazníkům nebo na pulty známých obchodních domů. Dosud jsme si nikdo z nás nedovedl představit, kolika páry rukou takový hrnek nebo cukřenka musí projít. A tak jsme si nemohli odpustit návštěvu podnikové prodejny. Děti nakoupily dárečky a na památku od nás dostaly hrneček s podšálkem – samozřejmě s vánočním motivem, protože Vánoce už tady budou za pár týdnů.

    Po procházce zámeckým parkem a obědě jsme ještě navštívili klášterecký zámek. Tady jsme si prohlédli výstavu minerálů, navštívili zámeckou věž a když už jsme navštívili porcelánku Thun, museli jsme se podívat i do hrobky jejích zakladatelů. Přestože nám počasí nepřálo, celý den mrholilo, tak jsme si nakonec celý den pořádně užili.

    Fotogalerie

    Úterý jsme pojali trochu netradičně. Celý rodinám – dětem, rodičům i prarodičům – jsme nabídli jednodenní výlet do aquaparku v německém Marienbergu. Po pohodové cestě autobusem jsme se rozprchli do všech koutů aquarku. Děti si užily vodních radovánek v tobogánech či v přílivových vlnách, rodiče využili plaveckého bazénu či relaxu ve slané vodě a pro prarodiče bylo příjemné posezení ve výřivkách a na vyhřívaných lůžkách. Každý si zde našel své, ale všichni jsme spolu strávili krásný den. To jsou v dnešní době pro každou rodinu výjimečné chvíle.

    Výlet se uskutečnil v rámci programu 3G – tři generace, který je podpořen MPSV ČR.

    Pravé menu