„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Činnost Dobrovolnického centra RADKA v době pandemie

    Svou činnost k 25.9.2020 obnovilo Krajské koordinační centrum dobrovolnické pomoci pro Ústecký kraj (KKCÚK), které řídí Dobrovolnické centrum z.s. v Ústí nad Labem. KKCÚK zajišťuje krizovou telefonní linku, která je v provozu i o víkendu. V rámci KKCÚK spolupracují dobrovolnická centra na území Ústeckého kraje a Dobrovolnické centrum RADKA (DCR) je jeho součástí.

    Současná poptávka po dobrovolnících se od té jarní vlny podstatně mění. Dobrovolníci nešijí roušky, na nákupy chodí v minimálním množství. Největší poptávka po dobrovolnících je do zdravotnických zařízení (nemocnice) a pobytových sociálních služeb (domovy pro seniory, dětské domovy, alzheimer centra, apod.). Dobrovolníci se podílí na činnostech v přímé péči o klienty/pacienty, pomáhají v provozu (úklid, dezinfekce prostor, výdej jídla, apod.). Jedná se o cca jednorázovou či pravidelnou činnost (někdy i pravidelný 8hodinnový směnný provoz).

    Zájemci o dobrovolnickou činnost se mohou registrovat prostřednictvím online registrace (aktuálně evidujeme cca 250 dobrovolníků). Tito zájemci jsou po registraci zapojeni do skupin na sociálních sítích, kde se průběžně zveřejňují poptávky z jednotlivých zařízení. Poté jsou dobrovolníci proškoleni externími školiteli (školení probíhá online, individuálně, v rozsahu cca 45-60 minut) a následně předáváni koordinátorům v jednotlivých zařízeních.

    Tým DCR zajišťuje 4 školitelské pozice a pomáhá s koordinací dobrovolníků ve 2 zařízeních sociálních služeb. S dalšími organizacemi jsme ve spojení a čekáme na „povolání“ dobrovolníků. V rámci města Kadaň a okolí prostřednictvím dobrovolníků zajišťujeme individuální nákupy seniorům a osobám v karanténě z důvodu onemocnění či podezření na Covid-19. Některé celoroční dobrovolnické aktivity probíhají online, nebo je přizpůsobujeme aktuálním opatřením (např. výroba obrázkových knih pro seniory, psaní dopisů, natáčení videí, apod.).

    Více informací o koordinaci dobrovolníků v Ústeckém kraji a činnosti KKCÚK najdete na webu www.dobrovolnictvi-usteckykraj.cz.

    Pravé menu