„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    🇨🇿 + 🇸🇰 Výměna mládeže FRESH!

    | 30. července 2021 |

    Od 21. do 27. července jsme si se slovenským partnerem CVČ Stará Ľubovňa užili parádní výměnu mládeže pod programem Erasmus+.

    Ve středu nás čekalo brzké vstávání, protože naše výprava startovala z Kadaně už ve 4:44. Čtrnáctihodinová cesta ale rychle utekla, protože jsme nelenili a byli jsme velmi produktivní. Stihli jsme například vytvořit společnou prezentaci o České republice ve formě Kahoot kvízu. V Popradu jsme pauzu mezi spojeními využili k protažení a krátké procházce po městě. V Ľubovni už si nás na nádraží vyzvedla část slovenské skupinky, doprovodila nás na večeři a následně na ubytování.

    Čtvrtek patřil seznamování, představování a prolamování ledů. Stanovili jsme si, co od výměny očekáváme, čím můžeme sami přispět, ale také čeho se obáváme. Seznámili jsme se s plánem na celý týden a společně si stanovili pravidla našeho pobytu. Účastníci pověděli něco málo o sobě a také o tom, jak se dostali na samotnou výměnu mládeže. Na odpoledne jsme měli od slovenských vedoucích připravený Actionbound – Až na hrad a užili jsme si tedy stezku plnou akčních úkolů napříč celým městem. Ty, kteří s námi výměnu ještě nezažili nabitý program mile překvapil.

    Po celý třetí den výměny jsme se věnovali kritickému myšlení. S tím nás seznámil externí lektor Janko, který měl připravenou sérii zajímavých workshopů a úkolů, na nichž všichni společně pracovali. Mimo jiné jsme si objasnili pojmy jako dezinformace, hoax, propaganda a další. Účastníci si také vyzkoušeli, jak by s pojmem kritické myšlení a s tím, proč je důležité ho používat, seznámili určitou cílovou skupinu. Velký dojem pak ve všech zanechala hra Zoom, zaměřená na komunikační dovednosti. Ve večerních hodinách jsme se ještě krátce věnovali prezentačním dovednostem a tipům na to, jak zlepšit své vystupování před publikem.

    V sobotu nás čekalo téma mediální gramotnost, kterým nás provedl Milan z CVČ. Vyzkoušeli jsme si tvorbu novinových titulků včetně tzv. clickbaitu, který má pouze nalákat co nejvíce čtenářů. Probrali jsme téma fake news a snažili se rozlišit dezinformační texty od těch pravdivých. V druhé polovině dne už jsme se věnovali přípravám na interkulturní večer, při kterém jsme si navzájem ještě více přiblížili kulturu obou zemí. Nechyběla ochutnávka tradiční kuchyně, slovenské lidové tance ani české písničky a jazykolamy. Hlavně s českým “ř” jsme Slováky pěkně potrápili. 😅

    Na nedělní ráno pro nás byla připravena pěkně dobrodružná aktivita. Vydali jsme se společně do loděnice, kde jsme si zapůjčili kánoe a zkušený instruktor nás seznámil se sjížděním řeky. Většina z nás na lodi nikdy v životě neseděla, a tak jsme se opět naučili něco nového. Z vody jsme sice vylezli o jednu pantofli lehčí, ale o spoustu zážitků bohatší! Odpoledne jsme ve skupinách pracovali na společných projektech, pomocí kterých jsme měli svým vrstevníkům zajímavým způsobem představit to, jak taková výměna mládeže vypadá a co nám do života dá. Poslední den jsme totiž naše výstupy měli prezentovat ostatním.

    Pondělí bylo posledním dnem společného programu a my se vydali na pěší výlet. Cesta nám poskytla prostor pro utřídění myšlenek a umožnila doplánovat závěrečné prezentace. Návštěva nedaleké čokoládovny byla perfektní sladkou tečkou za naším nabitým týdnem. Po návratu jsme doladili poslední úpravy projektů a pustili se do prezentování. Mezi výstupy byla například talk show, videoprezentace nebo komiks. Autoři svůj projekt vždy představili a následně jsme ho společně zhodnotili. Všichni odvedli skvělou práci a s výstupy vás jistě brzy seznámíme. Než jsme se nadáli, přišlo na řadu loučení. Navzájem jsme si předali dárky a přišla řada na goodbye party.

    V úterních ranních hodinách jsme se vydali na nádraží a Staré Ľubovně z vlaku naposledy zamávali. Slovenská skupinka se za naším vlakem ještě rozběhla, a to už jsme slzy v očích neudrželi. Většina z nás to ve vlaku zalomila hned za první zatáčkou a po čtrnácti hodinách jsme se s příslibem brzkého setkání loučili na kadaňském nádraží.

    Děkujeme a těšíme se co nejdřív na další výměně! Nezapomeňte si také prohlédnout kompletní galerii.

          

     

    Pravé menu