„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Přednášky a workshopy o DOBROVOLNICTVÍ

    Měsíc říjen byl v duchu přednášek o Dobrovolnictví. O tomto tématu jsme hovořili se 7 třídami, které byly ze Střední průmyslové školy v Děčíně, SPŠS a OA Kadaň a Gymnázia v Chomutově.

    Jak vnímají přednášku o Dobrovolnictví a setkání s francouzskými dobrovolníky studenti Gymnázia v Chomutově si přečtěte v odstavečku níže, který studenti napsali a poslali nám jej ke sdílení.

    „Dne 22. října proběhla netypická hodina francouzštiny ve třídách 1.A a 4.B. Během ní jsme totiž měli možnost setkat se s rodilými mluvčími, kteří zrovna pobývali v rámci dobročinného projektu v Kadani. Na začátku sice panovala nesmělá atmosféra, tu však za chvíli vystřídala přátelská konverzace ve směsi francouzštiny a angličtiny. Nejprve jsme se všichni krátce představili, podělili se o naše zájmy a koníčky a poté jsme se přesunuli k prezentaci, kterou si pro nás skupinka Francouzek připravila. Zmínily se o svém rodném městě a dále hovořily o zajímavých místech a památkách Francie. Tento zážitek nás potěšil natolik, že jsme si na naše francouzské vrstevnice vzali kontakt, a dokonce s nimi strávili další dvě odpoledne, přičemž jsme za nimi vážili cestu až do Kadaně. Na oplátku jsme jim zase ukázali, jak to chodí u nás a společně jsme jejich návštěvu České republiky zakončili typickými plněnými bramborovými knedlíky. Proběhla samozřejmě i kulturní osvěta, během níž jsme si navzájem doporučili hudbu v našich jazycích, naučili se mnoho nových slov (určitě ne nadávek), a tak jsme ještě posílili počáteční vzájemné sympatie. Děvčata už jsou nyní zpět ve Francii, ale my doufáme, že se snad někdy znovu setkáme. Děkujeme za tuto úžasnou příležitost a určitě se těšíme na další zajímavá setkání s neobyčejným lidmi.“

    Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

    Program Active Citizens Fund: https://www.activecitizensfund.cz/
    Fondy EHP a Norska: https://eeagrants.org/
    Nadace OSF: https://osf.cz/
    Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové: https://www.vdv.cz/
    Skautský institut: https://www.skautskyinstitut.cz/

    Pravé menu