„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Digitální svět

    Digitální svět je ucelený vzdělávací program, který nabízíme základním školám v Ústeckém a Karlovarském kraji v rámci projektu Mediální prostor je výzvou. Jedná se o soubor 5 workshopů pro žáky 1. stupně ZŠ. Konkrétně se jedná o: Digitální svět: Jak vznikl a jak funguje (výlet do historie a digitální svět), Jak na data (vyhledávače, viry, hesla, cookies), Jak na online zábavu (online hry, závislost na internetu, rodičovská kontrola), Jak na sociální sítě (sociální sítě, lajky, jak mluvit na internetu, tvořit na internetu), Jak to všechno zvládat chytře a bezpečně (kyberšikana, pravda, nebo ne?).

    Každé téma z programu zabere 2 vyučovací hodiny (90 min) a obsahuje zhlédnutí krátkého videa, diskuzi, prostorové hry, práci s pracovními listy, brainstorming. Ideální je pokud v dané třídě proběhne program se všemi tématy, ale není to nutností. Školy mohou vybrat konkrétní téma. Workshopy jsou zpracované dle metodiky V digitálním světě, kterou vytvořil Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o. p. s.

    V květnu jsme navázali projektovou spolupráci se Základní školou v Měcholupech. Velmi se jim líbil program Digitální svět, a tak má 5. třída za sebou již první tři workshopy a 4. třída první workshop z uvedeného celku. Seznámili jsme žáky s historií digitálního světa, vyrobili si provázkový telefon (to bylo radosti, když zjistili, že to funguje), povídali jsme si o bezpečném hraní her, rodičovské kontrole, vymýšleli bezpečná hesla, vysvětlili jsme si jaký je rozdíl mezi prohlížečem a vyhledávačem a také získali spoustu nových informací. Další série workshopů z programu Digitální svět nás čeká s žáky v červnu a všichni se na ni moc těšíme.

    Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

    Program Active Citizens Fund: https://www.activecitizensfund.cz/
    Fondy EHP a Norska: https://eeagrants.org/
    Nadace OSF: https://osf.cz/
    Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové: https://www.vdv.cz/
    Skautský institut: https://www.skautskyinstitut.cz/

     

    Pravé menu