„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Vyjeli jsme do regionu hledat inspiraci

    Být součástí různých sítí pro nás znamená nepřeberné množství inspirace a vzájemného sdílení. A proč hledat inspiraci za hranicemi našeho kraje (přestože stáž v brněnském Dobrovolnickém centru 67 byla doslova gejzírem inspirace na práci s mládeží a zapojení mladých lidí do dobrovolnických aktivit), když i u nás máme inspirativních organizací více než dost. 

    Ve čtvrtek 1.12.2022 jsme se vydali za kolegyněmi z Dobrovolnického centra z.s. v Ústí nad Labem, které se připravuje na realizaci velkého “mentoringového” programu. Kromě programu Pět P, který nabízíme i my v Kadani a okolí, v Ústí realizují další dobrovolnický program, kterým je KOMPAS. Tedy dvojice či skupina dobrovolníků vede skupinu dětí. A jak probíhá nábor dobrovolníků do mentoringových programů, jaké jsou výhody či nevýhody mentoringového dobrovolnického programu a jaké strasti přináší jejich koordinace jsme si povídali spolu s koordinátorkami Bárou a Petrou. V souvislosti s nově připravovanou akreditací mentoringových programů v Kadani je to pro nás tak cenný zdroj informací a podnětů k zamyšlení. Pro naší koordinátorku Lucku je totiž velkou výzvou pro rok 2023 znovu oživit mentoringový program Pět P a možná i naší nabídku mentoringu trochu rozšířit. 

    V úterý 6.12.2022 jsme vyrazili ještě o kus dál. Tentokrát do děčínské Slunečnice, která nás oslovila svým video medajlonkem o jejich činnosti, o jejich cílové skupině i možnosti zapojení lidí s handicapem do dobrovolnických aktivit. Při našem povídání se nám věnovala paní ředitelka Šárka Podrábská, o dobrovolnictví nám povyprávěla koordinátorka Petra a díky skvělým lektorkám jsme mohli navštívit i některé aktivity, které ten den probíhali. A co nás nakoplo dál? Plány, které ve Slunečnici mají na další roky, protože v něčem jsme si velmi podobní. 

    Děkujeme všem kolegyním za možnost uskuteční stáže v jejich organizacích, děkujeme za čas a energii, kterou nám věnovaly a otevřenost, se kterou s námi sdíleli své dobré i špatné zkušenosti (to k tomu zkrátka patří). Zároveň děkujeme Národní asociaci dobrovolnictví, která nás podporuje a to nejen v tomto společném sdílení a síťování. 

    Mgr. Hana Vodrážková, ředitelka RADKA z.s. 

    Bc. Stanislava Hamáková, DiS., vedoucí DC RADKA 

    Bc. Lucie Dvořáková, DiS., koordinátorka dobrovolníků DC RADKA

    Pravé menu