„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Centrum volného času Slovensko

    V době od 23. 11. 2015 do 27. 11. 2015 jsme v rámci projektu Nový pohled, jehož cílem je vytvořit partnerství mezi organizací RADKA o. s. a obdobnou slovenskou organizací, navštívili Centrum volného času ve Staré Ľubovni. U slovenských kolegů nás čekal bohatý program….

    První den nám ukázali své, svou zrenovovanou ubytovnu, ve které jsme byly s kolegyněmi ubytované, a kterou poskytují dobrovolníkům. Také nás provedli kinem, které je též nově zrenovované díky projektům EU, sbírce a dotace od primátora města, a ve kterém promítají o víkendech filmy a v týdnu zde pořádají přednášky. S provozem kina vypomáhají také v rámci dobrovolnictví členové mládežnického parlamentu.

    V rámci mládežnického parlamentu se realizují různé nápady. Při naší návštěvě například plánovali akci, která se jmenovala KILO. Byla to sbírka trvanlivých potravin pro sociálně slabé rodiny, které to potřebují. Aktuálně měli přibližně deset rodin. Dále jsme se zúčastnili projednávání plesu Bez kravat, kdy si mládež sama určovala program a rozpočet. Hodnocena byla také spoluúčast na sbírání podpisů na petici o zákazu hazardu ve městě.

    Druhý den jsme dále navštívili výuku angličtiny v mateřské škole. Výuka probíhala formou pomocí obrázků a barev, děti byly velmi šikovné. Milou součástí našeho programu byla návštěva hradu Stará Ľubovňa.

    Tentýž den jsme šli navštívit plavecký bazén, kde se konal kroužek plavání školních dětí. Děti byly rozdělené do dvou skupin a měly k dispozici brouzdaliště (pro začátečníky) a velký bazén (pro pokročilé). Další den nám kolegové připravili překvapení v podobě výletu do Vysokých Tater, abychom se mohli podívat, jaké krásy ukrývají.

    Ve čtvrtek byla v našem programu akce Kariérní poradenství v kině, kterou navštívili žáci 9.tříd. Součástí byly přednášky středních škol, kterými jim nabízeli informace o oborech, které vyučují a jak jsou či nejsou žádané na trhu práce. Také jsme navštívili Dům sv. Anny, kde jsme měli prohlídku prostor a konzultaci s pani ředitelkou. Dům sv. Anny je ambulantní zařízení pro děti, které mají fyzický či mentální handicap a nemohou navštěvovat základní školy.

    Centrum volného času nám také poskytlo prezentaci programu ERASMUS +, během které se nám představil dobrovolník z Chorvatska a dobrovolnice ze Španělska. Tito dobrovolníci nám představili své země a současně nás také informovali, proč si vybrali Slovenskou republiku a co od dobrovolnictví v cizí zemi očekávají. Tito dva dobrovolníci jsou zde na roční pobyt, v rámci kterého mají placené ubytování a stravu a současně se učí slovenský jazyk.

    Večer jsme se zúčastnili společného posezení v rámci Dne dobrovolníků, který je každoroční událostí centra volného času. Zde se setkávají zástupci města, organizace, mládežnického parlamentu i dárců a donátorů.

    Poslední den v našem programu byla návštěva obce Kolačkov, kde jsme měli možnost se sejít s panem starostou, který nám podal informace o vyloučené lokalitě, situaci v obci, ale i základní a speciální školou. Po konzultaci s panem starostou jsme mohli osadu ve vyloučené lokalitě navštívit. Celotýdenní návštěvu v centru volného času jsme zakončili konzultací s paní ředitelkou, kde jsme si vyměňovali poznatky a plány do budoucna.

    Fotogalerie

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu