S novým školním rokem začínají opět i programy v mateřském centru věnované ekologickému životnímu stylu, které připravuje Ivana Mertová. Zářijovým tématem byly zdravé zeleninové pomazánky, protože jsme chtěli představit naši domácí podceňovanou zeleninu trochu jinak.
Připravili jsme pomazánku z hrášku, mrkve a červené řepy, navíc ještě jednu z exotického avokáda. K tomu ještě jablíčka a na ochutnání jsme měli kadeřávek, zahradní šťovík, mangold a novozélandský špenát, všechny tyto listové zeleniny v našich klimatických podmínkách rostou dobře. Hrášková pomazánka: na oleji zpěníme cibulku. Když je osmažená do zlatova, přidáme mražený hrášek a necháme prohřát. Odstavíme, přidáme drcený česnek se solí a rozmixujeme. Můžeme přidat i mátu.
Mrkvová pomazánka: mrkev upečeme v alobalu do měkka, případně uvaříme. Rozmačkáme nebo rozmixujeme s trochou oleje a přidáme koření. My jsme použili praženou směs koření, kde hlavní součástí byly koriandr, fenykl a římský kmín. Pomazánka z červené řepy: červenou řepu zabalíme do alobalu a upečeme v troubě cca 1 hodinu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme slunečnicové semínko, trochu oleje, sůl a citrónovou šťávu a rozmixujeme.Avokádová pomazánka: avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Přidáme drcený česnek, sůl a citrónovou šťávu a vidličkou důkladně rozmačkáme a promícháme. Tato pomazánka na vzduchu snadno tmavne, proto je dobré povrch přikrýt igelitovou fólií.
Příští setkání bude 26. října a tématem budou polévky.
Aktivity projektu jsou podpořené z dotačního programu Rodina MPSV.