„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Ohlédnutí za dobrovolnictvím v roce 2019

    Rok 2019 byl v dobrovolnickém centru plný novinek a změn. Jednou z nich je posílení personálního týmu, kdy se k nám v říjnu 2019 přidala nová asistentka DC RADKA a koordinátorka dobrovolníků.

    Novinkou v nabídce dobrovolnických příležitostí se stal Dobroklub RADKA, který je určený všem zájemcům o dobrovolnictví, kteří se z různých důvodů nemohou nebo nechtějí zapojit do pravidelné činnosti v některé z našich přijímajících organizací (např. časové vytížení, zdravotní omezení, atd.). V současné době klub probíhá dvakrát týdně, v pondělí dopoledne a ve středu odpoledne, a evidujeme 10 nových pravidelných dobrovolníků. Od ledna 2020 se součástí dobroklubu stane dvakrát měsíčně dobrokavárna pro širokou veřejnost.

    Hlavním pilířem naší činnosti je však stále vysílání dobrovolníků do veřejně prospěšných organizací v regionu Kadaň, Klášterec nad Ohří a okolí. V roce 2019 jsme spolupracovali se 12 přijímajícími organizacemi (v červnu 2019 došlo po vzájemné domluvě k ukončení spolupráce s Domovem pro seniory v Kadani) a podpořili několik jednotlivců a rodin v rámci mentoringových programů či individuální spolupráce.

    Další činností DC RADKA je pořádání přednášek a workshopů na téma dobrovolnictví na základních a středních školách. Ve spolupráci s Kadaňskou jedničkou jsme navštívili oddělení LDN kadaňské nemocnice, kam děti přinesli dobrou náladu, písničku o jaru i krásnou výzdobu. S kadaňskými dobrovolníky jsme vyrazili povzbudit běžce z celého světa a stali jsme se součástí dobrovolnického týmu na Ústeckém ½ maratonu. Naši dobrovolníci se dále zapojili do národní akce Sbírka potravin, pomáhali se zajištěním plesu kadaňských neziskovek a stali se spolupracovníky v rámci výzvy „Krabice od bot“. Veřejnými akcemi v rámci programu 3G-tři generace zveme celé rodiny, aby spolu vzpomínali na minulost a budovali společnou přítomnost i budoucnost.

    Díky finanční podpoře se nám podařilo po celý rok nabízet služby canisterapeutických týmů v Kadani, Klášterci nad Ohří a Žatci. Této podpory se nám dostalo také díky hlasující veřejnosti a tak děkujeme všem, kteří nám pomohli vykouzlit úsměvy na tvářích prostřednictvím čtyřnohých chlupáčů.

    Činnost DC RADKA byla dále podpořena Ministerstvem vnitra ČR, Ministerstvem zdravotnictví ČR, Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, Ústeckým krajem, Městem Kadaň, Nadací ČEZ, Nadačním fondem Tesco a Fórem dárců v rámci programu Globus Lepší Svět.

    Za materiální podporu (reklamní předměty) děkujeme společnosti Severočeské doly, a.s. Dárky posloužily v době Vánoc jako poděkování našim dobrovolníkům za jejich činnost.

    Dobrovolnictví se nevěnujeme jen na lokální úrovni. Jsme členem Národní asociace dobrovolnictví a RADY dobrovolnických center regionu Severozápad, která díky podpoře projektu „Rozvoj dobrovolnictví v regionu Severozápad“ (Erasmus+) bude moci vzdělávat koordinátory dobrovolníků prostřednictvím zahraničních kurzů a stáží. V rámci dobrovolnictví jsme se zároveň účastnili dvou odborných konferencí pořádaných v Turnově a Ústí nad Labem, a odborného semináře v Poslanecké sněmovně ČR v Praze.

    Se závěrem letošního roku se loučíme s kanceláří dobrovolnického centra v Nemocnici Kadaň, ale pro naše dobrovolníky je zajištěné dostatečné zázemí na jednotlivých odděleních, a tak nám nic nebrání úspěšně pokračovat v i roce 2020!

    Rok 2019 byl ukončen počtem 73 dobrovolníků, kteří v přibližné hodnotě 495 tisíc Kč věnovali 3.506,75 dobrovolnických hodin. Za jejich činnost jsme jim poděkovali v rámci vánoční supervize a předáním dárků od společnosti Severočeské doly, a.s.

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu