„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Plejtvák • Mladí chrání klima

    | 2. května 2022 |

    Sobotu 30. dubna u nás ovládlo téma plýtvání jídlem. Většina lidí si plýtvání potravinami na první dobrou s klimatickou změnou nejspíš nespojí. Jeho omezení je ale podle různých průzkumů hned třetím nejdůležitějším řešením této krize. A právě proto jsme ho vybrali pro naši akci, kterou jsme uspořádali v rámci výzvy Mladí chrání klima, pod projektem 1 Planet 4 All. Děkujeme tímto Člověku v tísni, který naši iniciativu podpořil!

    Členové Youth centra nás celý den provázeli připraveným programem. Dopoledne jsme se naučili, jak může být naše lednička o něco chytřejší a vysvětlili si, které potraviny do ní patří a kterým je lépe někde jinde. Společně jsme si vyzkoušeli online “ledničkový kvíz” a zjistili jsme, že ve správném skladování potravin máme co dohánět. Pro návštěvníky jsme také připravili malý dárek, ve formě přehledného archu s magnetem a tužkou, aby měli o obsahu své ledničky lepší přehled. Vy si ho nyní můžete stáhnout v naší galerii.

    V 11 hodin (a pak znovu po 14. hodině pro nově příchozí) jsme se pustili do interaktivního kvízu Kahoot na téma SDGs – cíle udržitelného rozvoje. Soutěžící se tak seznámili jak s celým programem, tak jednotlivými cíli pomocí kvízových otázek. Právě plýtvání jídlem se věnuje cíl č. 12 Udržitelná výroba a spotřeba. Výherce jsme odměnili drobnou cenou a pokračovali jsme v nabitém dopoledni.

    V kuchyňce už na nás čekala francouzská dobrovolnice Alex, která si pro nás přichystala recept a společné vaření vynikajícího Le pain perdu – francouzského toastu ze starého chlebu. Šlo vlastně o takovou rychlou variaci na českou žemlovku a všichni jsme si moc pochutnali.

    Pak už na nás byla připravena lektorka Ing. Ivana Mertová s prezentací o kompostování. Dozvěděli jsme se o tom, jak celý proces funguje, co se při kompostování děje a proč je prospěšné. Také jsme probrali různé druhy kompostů venkovních i bytových, jako např. vermikompostér či bokashi a pobavili se o možnostech třídění bioodpadu jak v našem městě, tak v okolí. Následně jsme navázali komentovanou prohlídkou zahrádky za organizací RADKA, při které jsme si prohlédli, co vše se zde pěstuje a ochutnali jsme různé bylinky i jedlé plevele.

    Dále jsme se věnovali představení (nejen) místních iniciativ, které nám mohou pomoci buď se šetřením potravinami nebo umožňují například přebytky darovat potřebným. Pověděli jsme si o nově otevřené komunitní lednici v Kláštěrci nad Ohří, pobočkách Charity ČR, iniciativě S Lidlem šetříme jídlem, Zachraň jídlo, chytrých aplikacích a dalších.

    Při tématu uvědomělé nakupování jsme si nasdíleli naše nákupní zvyky i zlozvyky 🙂 a tipy na to, co můžeme dělat lépe. Pustili jsme se také do výpočtu naší ekologické stopy a zjistili jsme, kolik planet bychom potřebovali, kdyby všichni lidé žili jako my. K našemu překvapení byla většina z nás i přes šetrné chování nemile překvapena, protože jsme ve výsledcích byli mezi dvěma až třemi planetami.

    Po celou dobu jsme měli možnost chutnat nejrůznější dobroty připravené z unavených potravin. Vynikající perník, pečené krekry z ovoce, hranolky z brokolicového košťálu nebo třeba brambůrky ze slupek od brambor.

    Dětičky z Mateřské školy v Radonicích nám na výzdobu vytvořili krásné obrázky o tom, jak si představují plýtvání s jídlem. Krásnou tečkou pak byla minisérie artových fotografií od Jindřišky Milfaitové.

    Sobotou byl zároveň ukončen Deník plejtváka – soutěžní dotazník s kvízovými otázkami, který běžel po celý měsíc a vyplnilo ho přes 70 soutěžících. Z nich jsme následně vylosovali tři výherce, pro které jsme připravili super ceny. Na výsledky kvízu a další fotografie se můžete podívat v galerii.

    Akce byla finančně podpořena z prostředků EU.

          

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu