„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Výměna mládeže Travel!

    | 3. září 2023 |

    V posledním prázdninovém týdnu jsme hostili již třetí výměnu mládeže, tentokrát opět přímo v našich prostorách v Kadani. Dorazily za námi dvě mládežnické skupiny, a to z rumunské organizace Tinerii 3D sídlící ve městě Craiova a z litevské organizace Tavo Europa ve Vilniusu. Společně jsme si užili nabitý pětidenní program na témata spojená s cestováním. Udržitelné způsoby cestování, kulturní a náboženské povědomí, bezpečí a pohoda na cestách či interkulturní sdílení. To vše bylo hlavní náplní připravených workshopů, edukačních her a interaktivních kvízů vedených formou zážitkové volnočasové pedagogiky.

    První den byl nabitý aktivitami určenými k prolomení ledů, seznámení a nastavení skupinové dynamiky. Z počátku panovaly ve skupině obavy zejména z jazykové bariéry, jak ale všichni brzy zjistily, byly úplně zbytečné. I když měl každý jinou úroveň angličtiny a jiný přízvuk, vždy se dalo společně krásně komunikovat. 

    Na druhý den jsme měli v programu aktivitu Backpack (batůžek), při které se účastníci zamýšleli nad tím, co je potřeba sbalit s sebou na cesty do různých zemí. Plynule jsme pak navázali workshopem Good manners, protože slušné vychování si musíme “zabalit” na cestu prostě vždy. Každý dostal tvrzení, které měl za úkol přirovnat ke správnému státu. Zde se rozvinula bohatá interkulturní diskuze, při které jsme porovnávali dané situace a jejich řešení i v našich státech. Následoval interaktivní kvíz Kahoot, týkající se udržitelnosti na cestách a ekologicky šetrným způsobům cestování. V odpolední části programu už se účastníci věnovali plánování své vlastní Meaningful journey, čili celodennímu výletu, jemuž měli za úkol nastavit smysluplný cíl. 

    Třetí den programu tedy patřil zmiňovanému společnému výletu. Skupina si naplánovala cestu do hlavního města, které je samozřejmě pro zahraniční účastníky místem, které si nemohou nechat ujít. Při svém plánování musela skupina zohlednit udržitelnost cesty, správnou volbu spojů a dopravních prostředků, time-management, rozpočet a další aspekty. Po cestě nechyběla návštěva několika muzeí a také tmelicí týmové aktivity a soutěže. 

    Čtvrtý den ovládlo interkulturní sdílení. Poté co jsme posdíleli jaké to je vyrazit jako turista do každé z našich zemí, dostali účastníci prostor na přípravu interkulturního večera. Ten je nedílnou součástí všech výměn mládeže a umožňuje bližší seznámení se zeměmi účastníků výměny. Pro nastartování atmosféry jsme si ještě zahráli edukační hru Cultures, během níž se menší skupinky účastníku “převtělí” do odlišných kultur, nastudují si jejich různorodé chování, tradice či tabu a následně mezi sebou vzájemně interagují. Pak už odstartoval ten opravdový interkulturní večer. Nechyběly historické lekce, hudba, tanec, představení zvyklostí i odlišností a hlavně ochutnávka tradiční kuchyně všech tří států.

    Během posledního dopoledne dostali účastníci prostor pro sdílení jejich vlastních zážitků z cest, pokud si je ještě nestihli povyprávět během uplynulých dní. Pak už jsme se věnovali důležité časti programu ve formě závěrečného zhodnocení a uzavření celé aktivity. Prošli jsme společnou skupinovou reflexí a dalšími hodnotícími technikami a účastníci si zaznamenali získané kompetence do mezinárodně uznávaného certifikátu YouthPass, který si mezi sebou později slavnostně předali. Večer už patřil úplnému rozloučení a následující den se zahraniční účastníci vrátili do svých zemí.

    Všem českým účastníkům z Kadaně a Klášterce nad Ohří moc děkujeme za aktivní zapojení do programu a reprezentaci naší organizace, měst i země. Na příští rok plánujeme výměny rovnou dvě! Veškeré dění můžete sledovat na našich sociálních sítích (viz níže).

      

            

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu