„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Opět ve studně inspirací na Islandu / Again in the well of inspiration in Iceland

    | 2. 10. 2023 | English version follows

    Již sice potřetí, ale znovu nás překvapilo jak taková malá země (o ¼ větší než ČR, ale jen s 370 tis obyvateli) má pestré neziskové aktivity a čilou mezinárodní spolupráci a vše směřuje k vytváření lepších podmínek pro všechny své obyvatele.

    (Právě proto, že je zde lidí tak málo, uvědomuje si společnost, že je potřebné, aby každý byl zapojený – do vzdělávání, práce, společenského života a byl spokojený – zájmy, kultura, sport…., protože “ten nejslabší článek řetězu určuje jeho sílu”. Kéž by toto platilo i v naší a dalších zemích, i v každém menším společenství je to základní zlaté pravidlo).
    Strávili jsme týden nabitý sdílením zkušeností a čerpáním informací z široké projektové práce organizace Einurd, která se věnuje především sociálním inovacím, což již samotný název vám asi napovídá, že je u nás naprosto neznámá oblast.
    Zde pod to spadá například podpora žen po rodičovské dovolené jak v návratu na pracovní trh, tak k zvládání life-balance (https://www.re-start-project.eu), rozvoj osobního a profesního růstu mladých lidí (https://socialentrepreneurshipforyouth.com nebo https://www.needtoconnect.eu/training-programme), tak i pomoc otcům v roli rodičů (https://fatherhoodproject.eu – to je jedno z témat, které chceme společně dále rozvíjet). Yourganic Way je partnerský projekt z Norska o potravinové gramotnosti pro lepší zdraví, Green League pak propojení sportu s udržitelností životního prostředí a COPE o prevenci stresu a dalších fyzických či psychických problémů, které pak mohou negativně ovlivňovat možnosti začlenění a tedy společenského (i ekonomického) života.
    Jde především o neformální vzdělávání napříč generacemi pro jejich lepší životní podmínky.
    Uvádíme odkazy na webové stránky, protože se zde může každý nejen dovědět o cílech a realizaci projektů, ale také zdarma stáhnout veškeré tréninkové materiály, metodiky a šířit tak tyto vyzkoušené praxe dále ve svém okolí.
    Post Human Architect je pak projekt, který zvyšuje praktickou kvalifikaci osob i mimo velká města a pracuje na uznávání této kvalifikace pro budoucí zaměstnavatele. Taková dospělácká škola hrou, resp. práce praxí.

    Byli jsme nadšení ze všeho, tedy až na podmínky jejich rodičovské dovolené. Zde bychom naši v Evropě ojedinělou praxi min. 2leté rodičovské podpory my (matky z RADKY) určitě neměnily :); na Islandu 6 měsíců matka, 6 měsíců otec = zkracování kojení.

    To jsme probírali na návštěvě místního rodinného centra a centra sociálních služeb pro pestrou multikulturní skupinu zdejších imigrantů, kde jsme naopak mohli sdílet naše rozvinuté zkušenosti z mezigeneračního centra a předškolní výchovy..
    Samozřejmě zbylo trochu času i na shlédnutí několika krás Islandu a podařilo se nám zachytit jednu noc i polární záři. Dalo by se říci, že obohacení přírodou i pracovní inspirací bylo vyrovnané, takže se těšíme jistě ještě někdy na shledanou!

    Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

    “The project is being supported by the Open Society Fund Prague from the Active Citizens Fund. The programme pro- motes citizens’ active participation in the public life and decision making and builds capacities of civil society organizations. The Active Citizens Fund is financed from the EEA and Norway Grants.”

     

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu