„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Opět ve studně inspirací na Islandu / Again in the well of inspiration in Iceland

    | 2. 10. 2023 | English version follows

    Již sice potřetí, ale znovu nás překvapilo jak taková malá země (o ¼ větší než ČR, ale jen s 370 tis obyvateli) má pestré neziskové aktivity a čilou mezinárodní spolupráci a vše směřuje k vytváření lepších podmínek pro všechny své obyvatele.

    (Právě proto, že je zde lidí tak málo, uvědomuje si společnost, že je potřebné, aby každý byl zapojený – do vzdělávání, práce, společenského života a byl spokojený – zájmy, kultura, sport…., protože “ten nejslabší článek řetězu určuje jeho sílu”. Kéž by toto platilo i v naší a dalších zemích, i v každém menším společenství je to základní zlaté pravidlo).
    Strávili jsme týden nabitý sdílením zkušeností a čerpáním informací z široké projektové práce organizace Einurd, která se věnuje především sociálním inovacím, což již samotný název vám asi napovídá, že je u nás naprosto neznámá oblast.
    Zde pod to spadá například podpora žen po rodičovské dovolené jak v návratu na pracovní trh, tak k zvládání life-balance (https://www.re-start-project.eu), rozvoj osobního a profesního růstu mladých lidí (https://socialentrepreneurshipforyouth.com nebo https://www.needtoconnect.eu/training-programme), tak i pomoc otcům v roli rodičů (https://fatherhoodproject.eu – to je jedno z témat, které chceme společně dále rozvíjet). Yourganic Way je partnerský projekt z Norska o potravinové gramotnosti pro lepší zdraví, Green League pak propojení sportu s udržitelností životního prostředí a COPE o prevenci stresu a dalších fyzických či psychických problémů, které pak mohou negativně ovlivňovat možnosti začlenění a tedy společenského (i ekonomického) života.
    Jde především o neformální vzdělávání napříč generacemi pro jejich lepší životní podmínky.
    Uvádíme odkazy na webové stránky, protože se zde může každý nejen dovědět o cílech a realizaci projektů, ale také zdarma stáhnout veškeré tréninkové materiály, metodiky a šířit tak tyto vyzkoušené praxe dále ve svém okolí.
    Post Human Architect je pak projekt, který zvyšuje praktickou kvalifikaci osob i mimo velká města a pracuje na uznávání této kvalifikace pro budoucí zaměstnavatele. Taková dospělácká škola hrou, resp. práce praxí.

    Byli jsme nadšení ze všeho, tedy až na podmínky jejich rodičovské dovolené. Zde bychom naši v Evropě ojedinělou praxi min. 2leté rodičovské podpory my (matky z RADKY) určitě neměnily :); na Islandu 6 měsíců matka, 6 měsíců otec = zkracování kojení.

    To jsme probírali na návštěvě místního rodinného centra a centra sociálních služeb pro pestrou multikulturní skupinu zdejších imigrantů, kde jsme naopak mohli sdílet naše rozvinuté zkušenosti z mezigeneračního centra a předškolní výchovy..
    Samozřejmě zbylo trochu času i na shlédnutí několika krás Islandu a podařilo se nám zachytit jednu noc i polární záři. Dalo by se říci, že obohacení přírodou i pracovní inspirací bylo vyrovnané, takže se těšíme jistě ještě někdy na shledanou!

     

    Předchozí příspěvěk
    Následující příspěvěk
    Pravé menu