„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Sociální zahrady i v Ústí nad Labem

    Pět kroků k zlepšení vaší duševní rovnováhy, psychické i fyzické odolnosti, spokojenosti? Je to jednoduché. Spánek, aktivní pohyb, vyvážený jídelníček, seberealizace, odpočinek a relax. V podstatě vše Vám mohou nabídnou na jednom místě sociální zahrady. I když spánek tam není tak typický, klidně si tam pod nějakým stromem zdřímnou můžete. A jak to bude na čerstvém vzduchu skvělé, poznáte už samotní. Napadlo Vás to někdy? Možná máte právě nějakou komunitní zahradu blízko svého bydliště a ani jste netušili, jaké benefity Vám může nabídnout.

    Sociální či komunitní zahrady jsou téma, které se čím dál více skloňuje v souvislosti s aktivizací komunit, společnosti i trvale udržitelným rozvojem ve městech. Rozumějme zachování životního prostředí budoucím generacím, snahou vytvářet co nejméně odpadu, případně jej šetrně recyklovat, podporou lokální výroby a produkce, podporou komunit a jejich společenského života, propojování, spolupráce.

    Tým mezinárodního projektu ActiveCollective z Dobrovolnického centra Ústí nad Labem se v minulém týdnu vrátil ze společného inspirativního setkání sedmi zemí, sedmi organizací napříč Evropou. Cílem byla jedna sociální zahrada v Řecku, Hopeland. Svět, kde si musí člověk na elektřinu a teplou vodu počkat, až se vytvoří za solární energie. Kde se vodou šetří, protože se ctí přirozený koloběh vody v krajině. Místo, které není obehnáno plotem, nýbrž olivovými a pomerančovými háji. Zahrada, kde se konzumuje to, co se vypěstuje. Zahrada, na kterou může přijít kdokoli a v souladu s ní si tam něco vypěstovat, či si odnést to, co právě potřebuje. Ať už je to klid a ticho, společnost, rozhovor, nějaká bylinka, zelenina.

    Česká republika, Francie, Litva, Nizozemsko, Rakousko, Rumunsko a Řecko tuto myšlenku šíří dále, podporují další a další podobné (ale i lokálně odlišné) sociální zahrady. A tak se jistě v nejbližší době na
    nějakou, kterou máte blízko u sebe, vypravte. V Ústí nad Labem je více takových míst, kde Vás myšlenka sociálních zahrad jistě nadchne tak, jako nadchnula nás v Dobrovolnickém centrum v Ústí nad Labem. Ať už se jedná o zahradu Žížala na terase, Krásné sousedění, Kinozahrada a další podobná místa v tomto duchu vznikající, je do čeho se zapojit. A tak budeme s podporou pokračovat i v dalším roce, doufám i s více z Vás, kteří toto právě čtete. Kteří přemýšlíte, že trávit čas venku na čerstvém vzduchu, spolu s dalšími lidmi, bez nutnosti nějaké finanční úhrady a ještě s možností si něco vysadit a sledovat, jak to roste, je skvěle strávený volný čas.

    Koordinátorka projektu: Mgr. Marie Burkhardtová, MBA
    Projekt ActiveCollective, 2021-1-NL01-KA220-ADU-000026100
    ERASMUS+, Cooperation partnerships in adult education
    Realizační partner Dobrovolnické centrum, z.s.
    Kooperační partner Národní asociace dobrovolnictví, z.s., RADKA z.s., Spolek nad Ploučnicí

    Pravé menu