„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    ČR bude mít více kvalifikovaných koordinátorů dobrovolníků

    Koordinátoři dobrovolníků si zvyšují své kompetence prostřednictvím kurzu Profesionalizace dobrovolnictví. Probíhající kurz je organizován Národní Asociací Dobrovolnictví a je již čtvrtým z řady kurzů konaných napříč celou republikou. Do partnerské organizace RADKA z. s. se v těchto dnech sjíždí účastníci z Ústeckého a Plzeňského kraje. Projekt je založen na metodice tvořené ve spolupráci s německým partnerem a je financován Evropskou unií.

    Během pěti intenzivních školících dní se skupina devíti koordinátorů seznamuje se všemi formami práce s dobrovolníky. Mezi ně patří například nábor, zaškolení, propagace aktivit, péče o dobrovolníky, supervize činností a další. Z neznámého kolektivu se za pomoci zkušených lektorek a jejich školících postupů a technik stal dynamický tým. „Je krásné mít možnost sdílet příklady dobré praxe a vytvářet nové projekty v kolektivu lidí se stejným nadšením pro dobrou věc. Ačkoliv je kurz obsahově náročný, každý školící den zakončuji s dobrým pocitem“, kvituje jedna z účastnic kurzu.

    V reakci na současnou situaci se kurz z velké části dotýká také pandemie Covid a nouzového stavu. Účastníci tedy během prvních dní kurzu společně sestavili krizový plán možností dobrovolnictví během pandemie a v jednotlivých organizacích ho již zavádí do praxe.

    „Jsem velice ráda, že se nám kurz podařilo realizovat i v této nepříznivé době. Setkávání s kolegy a kolegyněmi z jiných dobrovolnických center vnímám vždy jako veliký přínos. O to více v této době můžeme spojit své síly a zkušenosti z jarní vlny pandemie a být lépe připraveni na koordinaci dobrovolníků“, shrnuje Bc. Stanislava Hamáková, DiS., vedoucí Dobrovolnického centra RADKA v Kadani a členka výboru Národní asociace dobrovolnictví, z.s.

    Kurzy Profesionalizace dobrovolnictví jsou součástí programu, pomocí něhož Národní Asociace Dobrovolnictví vytváří a bude obstarávat masivní, regionálně strukturovanou síť dobrovolnických center. Tato síť propojí neziskové organizace působící v různých geografických a tematických oblastech s různým druhem dobrovolnických programů.

    Kontakty: Michaela Svojanovská, koordinátorka NAD, email: koordinatorka@nadobrovolnictvi.cz

    Pravé menu