„S námi může být aktivní každý.“

  • RADKA organizace
  • Mateřské - mezigenerační centrum
  • Rodinné centrum Klášterec
  • Vzdělávací centrum
  • Dobrovolnické centrum
  • Plavecké centrum
  • Youth center
  • International cooperation
  • RADKA organizace Mateřské - mezigenerační centrum Rodinné centrum Klášterec Sociální centrum Dobrovolnické centrum Youth center Plavecké centrum Vzdělávací centrum International cooperation
    Levé menu

    Konference zástupců hostitelských organizací

    Dnes jsme se zúčastnili online konference hostitelských organizací binacionálního dobrovolnictví v rámci programu česko-saské spolupráce. Českým zastřešujícím zástupcem programu je Dobrovolnické centrum z. s. v Ústí nad Labem, německým pak asociace Der Paritätische s hlavním sídlem v Berlíně.

    Skrze různé dobrovolnické programy (např. Silní sousedé, Freiwilliges Soziales Jahr…) mohou mladí lidé z Německa a České republiky působit v partnerských organizacích a získat tak jazykové dovednosti, pracovní zkušenosti, interkulturní poznání a následně šířit informace o důležitosti příhraničních projektů. U nás v organizaci jste se díky této příležitosti mohli v uplynulých letech setkat již se čtyřmi německými dobrovolníky.

    Spolu se zástupci dalších organizací a mentory dobrovolníků jsme měli během konference možnost sdílet zkušenosti a příklady dobré praxe, porovnat praktické fungování programu “v době koronavirové” a vzájemně se motivovat k překonání překážek, které jsou před mnohé z nás aktuálním děním kladeny.

    Nechyběla ani účast samotných absolventů a také dobrovolníků, kteří se programu momentálně účastní, a to jak na české, tak německé straně. A co o svém působení v organizacích říkají?

    “Poznal jsem úžasné lidi a se spoustou z nich dodnes udržuji kontakt. Pro mě osobně bylo důležité, že jsem si mohl vyzkoušet, jaké to je žít v zahraničí a také tam vyučovat. Doteď jsem byl žákem a najednou jsem se stal učitelem, což pro mě byl velice odvážný krok a musím říct, že kolegové, škola i žáci byli skvělí a šlo o výbornou zkušenost.”

    – Sebastian o působení na Obchodní akademii Ústí nad Labem

    “Když jsem přijel, německy jsem uměl jen “dobrý den”. Po skončení dobrovolnického programu jsem v Německu začal pracovat a práce se stala mým životem.”

     – Miroslav o působení v KiEZ Waldpark Grünheide

    Pokud byste rádi vyrazili za dobrovolnickým dobrodružstvím do Německa, neváhejte nás kontaktovat. O dobrovolníky je v této době obrovský zájem a v hostitelských organizacích vás uvítají s otevřenou náručí.

    Pravé menu